3. група ИСХРАНА И ИЗГЛЕД СРЕДЊЕВЕКОВНОГ ДВОРА

За време Немањића у српсој држави није постојала устаљена престоница. Улогу престонице најдуже је имао Рас код Новог Пазара, који је био главни град српских великих жупана и пре Стефана Немање а касније и престоница српских краљева све до краља Милутина.

У унутрашњости земље подигнуто је више владарских резиденција, које су савременици називали дворовима. Под појмом двора обично се подразумева и установа и архитектонски комплекс. Владарев двор као установу сачињавају владар, његови најближи и стални сарадници, затим дворани, послуга и пратња. Двор као скуп зграда био је опремљен да прихвати владара, све његове сараднике и многобројну пратњу.

Захваљујући византијским изворима знамо о животу у српским дворовима. Српски краљ би лично излазио у сусрет свом угледном госту. У палати је постојало много мањих и већих просторија. За боравак краља и краљице постојале су посебне одаје. Присуство већег броја војника сведочи о постојању већих складишта хране и оружја. До двора се најчешће стизало на коњу, постојале су простране коњушнице а вероватно и штенаре за многобројне ловачке псе.

Унутрашње просторије палате биле су скромно и једноставно опремљене до времена краља Уроша Првог.

На краљевским и властеоским дворовима припремане су велике количине хране. Справљана су врло разноврсна јела и посластице. Много се трошило месо врло често дивљач. На цени су били јелен, дивља свиња и разна перната дивљач. за време поста трошило се воће, свеже или сушено и обавезно риба. од пића највише вино, а у знатним количинама и једна врста пива. У то доба срби су још справљали и своје прастаро пиће медовину.

fdc9b434ce6a5e3712ddd687a41f96b2

Остаци Митрополитског двора у Београду

ЗАДАТАК

Сакупити и у временској линији објавити што више рецепата јела који потичу из средњег века. Обратити пажњу да све намирнице које користимо у исхрани нису биле познате у средњем веку. Није корићен шећер, већ мед. Није коришћено бело брашно.

ЗА ЦЕРЕМОНИЈУ КРУНИСАЊА ПРИПРЕМИТИ

према могућностима послужење за племство (ученике)

У школи направите дегустацију неких јела!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s