Повеља манастиру Свете Богородице На Мљету

Повеља је дата око 1220. године. Манастир је подигнут крајем 12. или почетком 13. века за бенедиктинце који потичу из манастира Свете Марије у Пулсану у Италији.

Црква је посвећена Богородици Благодатељници (као и Студеница).

Стефан истиче да се угледао на свог родитеља у погледу ревносног служења Богу.cb7c83e4037001b2a97f6931b1e7a600

Данашњи изглед манастира

Оригинал повеље није сачуван. Постоји препис који се чува у Хисторијском архиву у Дубровнику. Текст укупно 41 редак, писан је на пергаменту (формат 48х34 цм). Испод њега је потврда краља Милутина, у 8 редака. И препис повеље и потврду писала је иста рука и то некалиграфским уставним писмом краја 13. и почетка 14. века. Сачуван је остатак гајтана од црвених конаца, провучен кроз плику.

“И тако пребивајући, ако и друге добродетељи не створих, о мени ће се постарати Бог, јер где бејаше манастир неког светитеља са усрдном жељом сваку потребу испуних му, и овоме манастиру Пречисте Владичице наше Госпође Богородице на Мљету ово дарујем: острво цело и Бабино Поље, на другом острву у Крки цркву Светога Вида Јањину и с поповом Луком и Светог Стефана и Светог Георгија.”

“Величину његовог човекољубља разумевши, ја, грешни Стефан, велики краљ, намесни господин све српске земље и Диоклитије и Далмације и Травуније и Хумске земље, падајући ничице пред тебе, молим ти се, Господе, ти си ме примио из утробе моје матере, ти си мој покровитељ, тебе као утврђење и наду имам и поред тебе као молитељницу стављам Пречисту Твоју Матер. Мене изабрављи у дому оца мога да будем наследник престола оца мога и међу браћом мојом виша ме јавивши, мени предаде да пасем стадо оца мога с благословом очевим, који и овај наук даде мени.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s