Жички натписи

Манастир Жича подигнут је на самом излазу из Ибарске долине, на комуникацији која је спајала зетско пириморје и Дубровник са Европом. Манастир је подигао са сином Радославом, али је велику улогу имао и брат Сава.

Храм је посвећен Светом Вазнесењу, тј. Светом Спасу. Одликоао се савршено правилним посторијама и срећним решењем унутрашњег простора. Главна одлика најстаријих фресака је пропорционалност и одмереност, која је карактеристична за античко сликарство а оно што импресионира је изванредна хармоничност боја.

Оснивачка повеља није сачувана.

b9099fbc97b5fa460d3cbccdf1da937e

f972d242677da9a69f6c148570c92741

То су натписи на северном, односно на јужном зиду под куполом у манастиру Жича. Представљају остатке двеју повеља Стефана првовенчаног – северни натпис за основицу је имао оснивачку повељу из 1219, јужни натпис повељу издату 1224-1227. Те повеље, као и првобитни натписи начињени на основу њих, нису сачувани. Постојећи натписи су из почетка 14. века. Прилично су оштећени.

Натпис на јужном зиду под кулом манастира Жиче

“Овај свети и преосвећени храм Спаса нашег Исуса Христа ја, милошћу Божјом венчани краљ Стефан и с превазљубљеним сином својим Радославом првенцем, кога и благословимо да буде краљ читаве ове државе у овом храму Спаса нашег овде да постављају се сви будући краљеви ове државе; и архиепископи и епископи и игумани да се постављају овде.”

Натпис на северном зиду под кулом манастира Жиче

“Овом пресветом храму Спаса нашега Исуса Христа, по неизрецивој милости његовој, коју створи са нама, ја Стефан, по Божјој милости венчани први краљ све српске земље, Диоклитије и Травуније и Далмације и Захумља, са превазљубљеним сином својим Радославом, по Божјој милости мојим намесником, приносимо Твоја од Твојих, да бисмо били помињани у молитвама, дар Спасу нашем Исусу Христу у његовим светима.”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s