Живот Светог Симеона

Потпуно је самостално и целовито дело. Требало је да прослави Стефана Немању као српског светитеља. Писано је за потребе култа, као и Савина Служба светом Симеону. Настало је у дужем временском интервалу; почетак писања није могуће сасвим прецизно утврдити (узима се обично 1208), а година завршека је поуздана (1216).

Дело није сачувано у оригиналу. Постоји само један целовит препис, из друге деценије 14. века у зборнику који се чува у Паризу, у Националној библиотеци, под сигнатуром Cod. Slave 10.

У другом препису, начињеном четрдесетих година 15. века текст није потпун – садржи само првих тринест глава (од укупно двадесет колико их има дело). Овај препис начинио је Никон Јерусалимац 1441/42. и унео га у зборник начињен за Јелену Балшић. Тај зборник чува се у Архиву САНУ, у Старој збирци, под сигнатуром 446.

5127094f9f831b1fb2bd5257fa1b7667

“Живот и дело светога и блаженог и преподобног оца нашег Симеона, који је био пређе наставник и учитељ, господин и самодржац отачества свога, све српске земље и поморске”

“…И вољом божјом и пречисте њеове матере, роди се ово, свето дете, које ће божјим промислом бити сакупилац пропалих земаља отачества свога, пастир и учитељ, па, штавише, и обновилац онога што је било пропало, у месту по имену Рибница….”

“…А кад се вратио отац његов у столно место, опет се удостоји да прими друго крштење из руку светитеља и архијереја усред српске земље у храм светих и славних и врховних апостола Петра и Павла, идући за владиком својим пастиром Христом…”

2ba9385b9b0d37d777aa13783d5261e1

Црква Петра и Павла – данас

“…Дошав, нимало не задоцнев, поче журно зидати у отачаству својем, у Топлици храм пресвете Богородице, на ушћу реке по имену Косанице….”

f4425bf459d623eb0b37966db89d7f66

Храм Пресвете Богородице – данас

“…И опет овај наш господин свети, не могући зауставити срца свога, распаљен Христовом љубављу, поче зидати храм светога архијереја и чудотворцаоца Николе, близу Свете Богородице, тик на ушћу реке Бањске…”

ca1abd4f80855578c0df22aeb40ab650

Манастир Светог Николе у Куршумлији – данас

“… Чу страстотрпац Христов молбу овога светог мужа, господина ми, и испуни све што је просио у њега, па овај свети господин мој поче хитно, нимало не задоцнев, зидати храм светога светога и преславног и веиког мученика Христова, Ђорђа, с ревношћу и љубвљу и сврши га, призивајући брзога свога помоћника, и, украсив га сваком лепотом и свима изврсним потребама црквеним, установи правило о чрнцима, како ће непрестано славити светога и у невољама заштитника, страстотрпца Ђорђа…”

306f6785977342effaa351019289c0fa

Ђурђеви ступови – данас

“…Назидаћу и храм пречисте и пренепорочне матере твоје добротворке, и ту ћу ти испунитит завете моје, које изрекоше уста моја.

И поче зидати храм Пречисте у Ибру, на реци по имену Студеница…”

337ff08a6427f6e7df8a70f6cd4ff98b

Студеница – данас

“…И прими часно из руке његове анђеоске и апостолски лик са Богом састављеном му женом својом. И назва се калуђерским именом Симеон, а пречасну назва Анастасија.

И дође у пресвету Богородицу у Студеници. И остаде ту живећи са часним чрнцима, по правилу и заповеди светих и богоносних отаца никако не ленећи се…”

“… После овога нашав пусто место, звано Хиландар, увођења пресвете Владичице наше Богородице у цркву, посла овај свети и пречасни старац, са названим ава Савом, сину, којега остави у отачеству свом да влада свом земљом српском да им пошаље довољно потреба на подигнуће и обновљење храма Пресвете…”

c06ce980e11cb552d756acfe5c60fb28 Хиландар – данас

“…И живљаше блажени Симеон у тишини са дететом својим савом. И тиховахз у манастиру својем, у Храму Пресвете Богородице, у Светој Гори, и калиђероваху, по сваком правилу калуђерскога устава, дан и ноћ не престајаху устима не умукњаваху појањем, идући преуским и тесним путем, заборавивши сасвим на оно што је земаљско…”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s