Хиландарска повеља (1198)

b2b036d7b16004c3499907af23c580cd

Повеља

Хиландарска повеља (1198) је једним својим делом аутобиографија, а другим правни акт. Даље употпуњвање његовог лика дао је Сава у својим делима. Увелико понавља идеје и садржај прве Хиландарске повеље, али додаје аутобиографске детаље поетском сублимацијом виђења Свете Горе, преиначавањем Немањиног субјективног исказа у неутрални и допуном мотивацијског система. Он прецизније истиче људске владарске и светачке особине свог оца. (извор: Стара српска књижевност 3)

489f15a0bdd7c813588e9192d77b5390

Манастир Хиландар

Оригинална повеља се чува у Хиландару. Писана је на пергаменту, дугом 63 а широком 325 цм. Доњи део је сужен почевши од 50 см па до краја, тако да има облик неправилног троугла. Текст је писан уставним писмом, црним мастилом. има укупно 75 редака. На крају је Стефанов потпис, а испод њега је датум (“месеца септембра 29. дан”), па потврда краља Владислава.

Печат није сачуван, али прорези на дну, за врпцу, указују да је он морао постојати)

“Када у почетку створи Бог небо и земљу и људе на њој, и благослови их и даде им власт над сваком тварју својом, постави једне царевима, друге кнезовима, треће господарима, инсвакоме даде пасти стадо своје и чувати га од свакога зла које би наишло на њега.”

“Зато по многој својој и неизмерној милости човекољубља, дарова нашим прадедовима и нашим дедовима да обладају овом српском змљом и све као Бог чинећи на боље људима, не готећи људске погибли, постави господина ми оца за великог жупана, названог на светом крштељу Стефана Немању.”

“Када се ово свршило, пошто је неким приложењем Христос то у ум његов поставио и поучио тако часног ми и блаженог старца светог Симеона, остави мене, у Христу даровано му чедо, на престолу своме и у Христом дарованој му држави, мене, љубљеног сина свог, Стефана великог жупана и севастократора, зета боговечног кир Алексија, цара грчког”

“И поче ме учити да се потрудим на свако благо дело у држави мојој, и да милосрдан будем према народу хришћанском који ми предаде, и заповеди ми о црвама да се бринем и о монасима који у њима служе  и ни у којем обичају да не будем зазоран од Владике свих и Господа!”

abde5e863557f393a3fbf6f52f3e5194

Фреска из Краљеве цркве у Студеници, око 1314. година

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s