Повеља о пријатељству и трговини са Дубровником

Повеља је дата између 1215. и 1217. године. То је кратак текст којим велики жупан Стефан гарантује Дуброванима да, под одређеним условима, могу да тргују слободно без икаквог ограничења и безбедно, на територији његове државе. овом повељом обезбеђено је начело законитости. Обавезује се да ће Дубровчанима изручити њиховог непријатеља уколико побегне на територију српске државе.

Текст је занимљив као законски акт којим се регулишу трговински односи. Гаранција за испуњење обавеза даје се на типично средњовековни начин.

Оригинална повеља чува се у Државном архиву у Дубровнику. Текст је писан за пергаменту (формат 118х21 цм) у 13 редака. На полеђини је натпис Stephanus. Сачуван је и остатак печата, на врпци од белих нита. Печат је од смеђег воска. Постоје и два стара латинска превода ове повеље. Оба су исписана на пергаменту. Један се чува у дубровачком архиву, уз оригинал, а у други у Бечу.

ee1cf03f8b91c2f0288fceef76e1d76b

Зграда Архива у Дубровнику

“У име оца и сина и светога Духа ја, велики жупан Стефан, са својом децом, кунем се кнезу дубровачком Жану Дандолу и свој општини града Дубровника у Бога и Свету Богородицу и у часни и животворећи крст Господњи, и у света јеванђеља и у светих дванаест апостола и у светих четрдесет мученика и у 318 светих отаца. кунем вам се без икакве обмане да сам вам пријатељ и ја и моја деца, док сте искрени.

И ако неки ваш непријатељ пребегне у моју земљу, да вам га дам ако ће вам што напакостити из моје земље.

И да иду ваши људи по мојој земљи са робом без икакве бојазни, и да им не буде никаквог насиља, него да продају и купују слободно, а оно што је по закону трговачком у мојој земљи да ми дају.

И да не гони Србин Влаха без суда, него ако се учини неправда између Града и моје земље, да се састају судије где је по закону и да пресуђују а да не буде насилног одузимања имовине.!

Ако ли ово преступим да ми Бог суди и Света Богородица””

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s