Браћа, синови и жене Стефана Првовенчаног

Старији брат

ВУКАН

Када је Немања припојио Дукљу, управу је преузео његов најстарији син Вукан, стекавши титулу великог кнеза. Када се Немања одрекао власти, он је остао да господари Зетом као велики кнез, а често се назива и краљем. Ту титулу наследиће и његов син Ђорђе. У самој Зети његова титула називала се у званичној употреби „краљ Диоклитије, Далмације, Требиња, Топлице Топлице и Хвосна“. Његова титула није обухватала све српске земље. Рат између браће избио је најкасније у лето 1202. и Вукан је уз помоћ угарског краља збацио Стефана, прогласивши се српским великим жупаном. Рат је био дуг и веома тежак по целу Србију. Стефан је успео да се врати у Србију и преузме власт. Браћа су се измирила на одру моштију светог Симеона које је Сава донео у Србију.

Вукан је умро пре јуна 1208. Имао је велику породицу. Најстарији син Ђорђе помиње се као краљ још 1248. други син Стефан исто је носио титулу краља,а познат је по својој задужбини манастиру Морачи. Трећи син Димитрије био је жупан, а познат је као монах Давид и ктитор манастира Давидовице. Његова праунука била је кнегиња Милица, жена кнеза Лазара. Помиње се и четврти син Владин.

 

Млађи брат

РАСТКО

Растко је био најмлађи син Стефана Немање. Из непознатих нам разлога кнез Мирослав је напустио своју кнежевину и у Хум је дошао Немањин најмлађи син. Како је још био млад и без неопходног искуства, државне послове уместо њега водила је његова најугледнија властела. Србију је напустио да би се закалуђерио. Монашко име које је добио било је Сава. Његов одлазак на Свету Гору очито је ражалостило његове родитеље. Уточиште је нашао у манастирима Ватопед и Свети  Пантелејмон. После Немањиног замонашења, отац и син бораве на Светој Гори и обнављају манастирХиландар. Овај манастир биће културно и духовно седиште Срба до данашњег дана. Монах Сава долази у Србију да би измирио браћу и доноси тело свога оца. Биће анхимандрит манастира Студенице. Радиће на учврћивању цркве и православља у Србији. Можемо га сматрати и првим српским дипломатом. Био је у више дипломатских мисија у име свога брата и помагао му у учвршћивању власти и одбрани државе. Са проглашењем краљевине, следи и осамостаљивање српске цркве.Био је први српски архиепископ. Организовао је нове епископије и тако учврстио црквену организацију. Краљевском круном крунисао је своје синовце Радослава и Владислава. Више пута путовао је у Свету земљу и богато даривао тамошње манастире. Није се увек слагао са политиком свог брата и својих синоваца, али је увек штитио интересе српске цркве. Значајан је за општу духовност српскогнарода. Утемељивач је српске књижевности и просветитељства. Бројна су његова књижевна дела: Житије светог Симеона, Карејски, Хиландарски и Студенички типик, Номоканон или Крмчија светога Саве.

Сава умире на повратку са пута по Светој земљи у Трнову, у Бугарској. Краљ Владислав га је сахранио у својој задужбини, манастиру Милешеви. Ту је почивао до 1594. када је након устанка Срба у Банату, Синан паша спалио његове свете мошти на Врачару, у Београду. Српска црква слави Савин дан 14/27. јануара.

c236cf23a901cc82e0d68b1d2ef11f78

Родослов Немањића

Синови краља Стефана Првовенчаног били су

Краљ Стефан Радослав (монах Јован) 1228 – 1234

Краљ Стефан Владислав Први 1234 – 1243

Предислав – архиепископ српски Сава Други 1263 – 1270

Стефан Урош Први (монах Симон) 1243 – 1276

e6a0f801ca9dba9e9351c87074e9f995

Портрет Стефана Првовенчаног

Прва жена била је ЕВДОКИЈА, прва страна принцеза која је дошла у Србију. Била је синовица византијског цара Исака Другог Анђела. У Србији је била од 1191. до 1201/2. године.

Друга жена је непознатог имена, а били су у браку у периоду 1204 – 1207.

Трећа жена била је АНА, унука млетачког дужда Енрика Дандола. У брак је трајао у периоду 1207/8. до 1217. када се упокојила.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s